Какво да облечем на погребение

what to wear to a funeral Когато решавате какво да облечете на погребение или панихида, помислете какво бихте могли да облечете на бизнес среща, интервю за работа или църква или синагога. Докато черното облекло е почти винаги подходящо, може да се носи и облекло в други цветове. Като цяло, трябва да бъдете облечени доста консервативно, както по отношение на цвят, така и по отношение на стил.

Подходящо облекло за мъж на погребение

Мъжете трябва да избягват да носят дънки, ризи с къси ръкави, спортни обувки и бейзболни шапки. Подходящите облекла за мъжете, които да носят на погребение, включват костюм с вратовръзка; панталон (не дънки) и риза с яка и копчета с вратовръзка и колан; официални обувки или мокасини (не кецове).

Подходящо облекло за дами на погребение

Жените трябва да избягват да носят прекалено ежедневно или празнично облекло. Подходящите тоалети, които жените да носят на погребение, включват костюм с пола или панталон; пола с подходяща дължина (не мини пола) или панталон (не дънки) и горна част с ръкави, блуза или пуловер; обувки или обувки (не маратонки). В някои региони, религии и култури жените могат да носят шапки на погребения.

Какво не трябва да носите на погребение

Има много неща, които е препоръчително да избягвате, когато става въпрос за избор на облекло за погребение. Като обща насока, ако не сте сигурни, помислете какво обикновено носите на църковна служба. Ето някои неща, които не трябва да носите на погребение (освен ако семейството изрично не е поискало да го направите):
  • Парти дрехи (всичко твърде шумно или привличащо вниманието)
  • Всичко, което е културно неподходящо
  • Изящна мода
  • Джапанки, кецове или много високи токчета
  • Всичко, което разкрива твърде много кожа
  • Шумни бижута
  • Баскетболни шапки
  • Дрехи, които са разкъсани или скъсани
  • Тениски с ярки щампи
  • Ярки слънчеви рокли или шорти

Следване на религиозните обичаи на погребение

В някои култури черното облекло все още е традиционно, като например в източноправославните традиции. В други религии и култури черните дрехи не са задължителни, защото не се считат за символ на траур, като например при погребение на квакери. Ако службата е много религиозна, може да има допълнителни насоки за мъжко и женско облекло, като покривала за глава както за мъже, така и за жени или поли и горнища с пълна дължина за жени. Ако ще присъствате на религиозно погребение и не сте сигурни в етикета, вижте нашата статия Посещение на религиозно погребение. За конкретна информация относно погребалните обичаи на различните религии вижте нашата статия Религиозни погребални традиции.