Черешова задушница обичаи

chereshova-zadushnica

Събота, 6-ти Юни 2020 година

Православната църква е определила съботата преди Петдесетница за деня, в който се почита паметта на починалите. Вярва се, че на този ден вратите на Рая се отварят, за да посрещнат душите на починалите ни близки.Този ден носи името "Черешова задушница" или Спасовска задушница. Подобно на Арахангеловата задушница, това е денят, в който живите трябва да отидат в църквата, за да измолят прошка за душите на починалите си близки. На Черешова задушница в храмовете се правят заупокойни свети литургии. След това в църквите, както и на гробовете на починалите, православните християни отслужват панахиди за упокой на душите на "отминалите от тоя свят". На този ден близките прекадяват и преливат с червено вино и вода, запалват свещ, хляб и жито. Освен, традиционната подавка се раздават и череши, от където идва и името на този ден. По това време на годината черешите са най - популярният плод в България.

Обичаи и поверия

Поверието гласи, че душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък се прибират в Рая.
обичаи и поверия за черещова задушница
Важно е да се знае, че на гроба се ходи от предния ден, преди Задушница, след което и в самата събота рано сутринта. На път за гробищата трябва да се пази пълно мълчание, за да не бъдат убезпокоени душите им. На гроба опечалените палят свещи и кандила, след което преливат гроба с вино - символ на Христовата кръв. Оставят се също свежи цветя и се носи коливо - варено жито, което е приготвено от предишния ден и което е символ на Възкресението. Разчупва се и хляб, на който трябва да бъде украсен с кръст. Той символизира тялото Христово. Освен подавки, свещи и вино на Черешова задушница на гробищата се носят и орехови листа. Смята се, че този обичай е свързан с настъпващата на следващия ден Петдесетница, когато всички православни църкви и храмове се украсяват с шума от орехово дърво.

Неговата символика не е случайна и носи дълбок смисъл. От древни времена се вярва, че орехът е посредник между двата свята - този на живите и този на мъртвите. Освен това на Черешова задушница, както на всяка друга Задушница, се слагат общи трапези като задължително първата глътка и хапка се оставят на земята, за да „хапнат“ и „пийнат“ и мъртвите. Старо поверие гласи, че ако прелети пеперуда, докато хората на общата трапеза се хранят, значи душата на мъртвия си е дошла за кратко на земята, за да навести близките си.