death-beads-cremation

Погребения и погребални ритуали от цeлия ​​свят

Можете да имате традиционно погребение, да бъдете погълнати от диви птици или пък превърнати в красиви мъниста

В някои култури погребенията са мрачно събитие, но в други те често са свързани с оживени и весели празненства, в чест на мъртвите.Събрахме някои от най-интересните и необичайни исторически и съвременни погребални традиции в света.

 

Погребения излъчвани на “живо”

ONLINE FUNERAL

През последните години се появи нова погребална тенденция в отговор на увеличаващата се диаспора на хора по целия свят - по - точно предаване на живо или погребение в мрежата. Погребенията се излъчват на живо чрез уеб камера, така че семейството и приятелите по целия свят, които не могат физически не могат да изпратят близките си. Тази тенденция се появи На фона на коронавирусната пандемия все по-голям брой опечалени са принудени да пропуснат да отдадат последна почит на близките си.
В тази тежка и сложна обстановка, ние от траурна агенция "Хронос" помислихме как да бъдем от най-голяма полза на нашите клиенти и решихме да предоставим услугата "Виртуално погребение".

 

Еко погребение - САЩ

green burial

В нашето съвременно екологично общество много американци избират методи на погребение, които са по-щадящи към майката природа. Тези методи включват биоразградими ковчези от тъкани върби, които се разлагат в земята или пепелта се превръща в бетонни рифови топки, които ще поддържат морската среда за поколения напред

Антиести, Индия

Antyesti India

„Тази индуистка погребална практика буквално се превежда като „последна жертва“. В зависимост от кастата, пола и възрастта на починалия, те символично се връщат към елементите на сътворението в конкретен ритуал. Обичайно е поне в една част от тази практика да се използва погребална клада.“

Погребални мъниста, Южна Корея

Burial Beads South Korea

„Тъй като има толкова ограничено пространство за погребение в Южна Корея, корейците подхождат креативно с телата на починалите. При тази практика тялото се кремира и пресова в мъниста, подобни на бижута. Те често са цветни и се съхраняват в урна или бутилка.

През 2000г. правителството на Южна Корея приема закон, който гласи, че поради намаляващото пространство в малката и гъсто населена страна, гробовете на погребаните близки трябва да бъдат премахнати след 60 години. Правителството активно насърчава кремацията на починалите, а някои южнокорейски граждани отиват още по-далеч, като трансформират останките на близките си в така наречените „мъниста на смъртта“ – малки и цветни мъниста, подобни на камъчета, обикновено изложени в декоративно стъкло контейнери.

През 2011 г. Bae Jae-yul, основател и главен изпълнителен директор на базираната в Icheon компания Bonhyang, съобщава, че повече от 500 души са използвали услугите.

Висящи ковчези, Китай, Филипините

Hanging Coffins China The Philippines

Сред някои етнически групи във Филипините, Индонезия и Китай традицията на окачване на ковчези отдавна се практикува. В Г-н Гонг в южен Съчуан могат да бъдат открити стотици висящи ковчези на китайския народ Бо – за който се смята, че е изчезнал преди около 400 години – окачени на скални стени, докато във филипинския планински град Сагада хората от Игорот все още практикуват традиция днес; много висящи ковчези осеят скалните стени на долината Ехо. Твърди се, че ритуалът предпазва мъртвите от наводнения и животни, а в културата на Игорот се смята, че осигурява на мъртвите по-лесно преминаване към отвъдния живот.

„Скрит високо по планинските склонове и на труднодостъпни места. Хората от Сагада във Филипините вярват, че колкото по-близо е ковчегът до небето, толкова по-близо е починалият до небето.

Във Филипините също има „погребение Тингуиан“, където „хората обличат мъртвите в най-добрите им дрехи, постявят ги седнали на стол и им дават да пушат. Там мъртвите са оставяни така да “седят и пушат” няколко седмици.

Погребален костюм от нефрит, Китай от династията Хан

Jade Burial Suit Han Dynasty China

„Кралските членове на династията Хан са били погребани в церемониални костюми от нефрит. Нефритът беше нарязан на квадратни, правоъгълни и триъгълни форми и нанизан с тел, за да покрие цялото тяло, като броня. Те са изключително скъпи и отнемат години, за да бъдат изработени и завършени.

Джаз погребение, Ню Орлиънс

Jazz Funeral New Orleans

Ню Орлиънс е град, известен със своята музика, храна и култура, така че не е изненада, че те обичат погребенията им да са изпълнени със забавления. Джаз група води прецесията на ковчега, последвана от техните семейства и приятели до гробището, свирейки мрачни песни и химни. След като бъде погребан, музиката става много по-оживена и започва парти за честване на живота на починалия – началото на Ню Орлиънс

 

Погребение на черепа в Кирибати, Република Кирибати в централната част на Тихия океан

Kiribati Skull Burial The Republic of Kiribati in the Central Pacific

„Няколко месеца след погребението тялото се ексхумира и черепът се взема. Семейството на починалия трябва да полира, омасли, консервира и изложи черепа в домовете си. Понякога му се принасят храна и тютюн.“

В съответствие с темата за ексхумацията, в Мадагаскар има Фамадихана, където „хората изравят мъртвите си на всеки 5-7 години, за да се грижат за тях. Те преопаковат мъртвите, парфюмират ги, танцуват с тях и споделят истории.

 

“Memento Mori”, Викторианска Англия

Memento Mori Victorian England

„Викторианската епоха е характерна с това, че се отнася с особено очарование към смъртта и траура. Посмъртните снимки през този период са били обичайни. „Снимките на духа“ са популярни и създавани с помощта на двойна експозиция, която създава призрачен образ на починалия до плътния образ на траур. Бижута и жетони с косите на мъртвите също са ценени и често давани като нежни подаръци.

 

Небесно погребение, Тибет

Sky Burial Tibet

В части от Тибет и Монголия будистите на Ваджраяна практикуват ритуал, известен като “jhator” или небесно погребение, при който телата на починалите се разрязват и парчетата се поставят на планински връх, където се оставят за лешоядите да ги изядат. Вярването, че душата напуска тялото веднага след смъртта, традицията – по-специално храненето на лешояди с останки – се разглежда като последен знак за благотворителност към земята.Това е вековен ритуал, практикуван от хиляди години, и според пред Пасанг Уангду от Тибетската академия за социални науки, около 80 процента от тибетците днес избират погребение в небето.
„В повечето форми на будизма телата са предназначени да бъдат кремирани или предадени на животни в акт на благотворителност. Тъй като в Тибет има малко дърва за изгаряне на тела, еволюира практика да се позволява на лешоядите да събират телата чисти. След като бъдат избрани чисти, костите се смилат и се хранят с гарваните.“

В Монголия има подобна практика, наречена „Въздушно жертвоприношение“: „Семейството поставя тялото на открито и го очертава с камъни. След това позволяват на гладни кучета и птици да погълнат трупа, оставяйки само очертанията - представяне на неговия дух.

 

Тотенпас, Древна Гърция, Египет, Североизточна Африка

Totenpass Ancient Greece Egypt North Eastern Africa

„Посветените на древните култове към Орфей и Дионисий или членовете на определени египетски или семитски религии ще носят „паспорти на мъртвите“. Тези плочи, изработени от метал или камък, биха имали снимка на починалия от едната страна и инструкции за навигация в задгробния живот от другата.

 

Връщайте се веднъж годишно – Мексико

MEXICO DEATH DAY

Един от най-известните в световен мащаб обичаи получи още по-широко отразяване напоследък благодарение на участието си в най-новия филм за Джеймс Бонд. Традиция, датираща от времето на ацтеките, се смята, че оплакването на мъртвите е неуважение и веднъж годишно те се връщат на земята. За да отпразнуват това, олтарите се поставят в дома или на гробището и се зареждат с предложения от невен, храна, напитки, снимки и свещи.

 

Освобождаване на духа – аборигенска Австралия

ABORIGEN AUSTRALIAN FUNERAL

В аборигенските общества се смята, че когато някой умре, духът му се връща в земята, преди да се прероди. За да започне духът да пътува, в дома на починалия се провежда церемония за опушване, за да се прогони духът. След това тялото се поставя на висока платформа, покрита с листа, и се оставя месеци наред за да се разложи.

 

Избягайте от цикъла на прераждане – Индия

RIVER GAND FUNERAL

Ганг е най-свещената река за хиндуистката вяра и дори е почитана като богинята Ганга. В концепция, наречена „Мокша“, те вярват, че ако пепелта на починалия бъде разпръсната на свято място (Варанаси е най-святото), те ще избягат от цикъла на прераждане и ще отидат направо в рая.

 

“Пушени мумии” от Папуа Нова Гвинея

MUMIFICATION

В района на Менямя в провинция Моробе на Папуа Нова Гвинея хората от Анга изпълняват погребална традиция, която включва изсушаване на телата на техните мъртви в дим и окачване на мумифицираните останки в бамбукови клетки от върховете на скалите над селата. Твърди се, че това е начинът на хората Анга да покажат голямо уважение към своите починали, няколко опушени мумии могат да се видят около селищата Асеки и Уатама, въпреки че ритуалът рядко се практикува днес.

 

Тайвански погребални стриптизьорки

Strippers at funerals an old tradition in Taiwan

Много погребения в Тайван се оценяват според разходите и размера на тълпата, което често води до пищни и шумни празненства, включващи барабанни трупи и изцяло женски оркестри, които могат да струват над $20 000. Някои погребения дори отиват крачка напред, за да привлекат по-големи тълпи, като наемат камиони, превърнати в ярко оцветени, неоново осветени мобилни сцени, на които стриптизьорки изпълняват танци на пилон и стриптийз и дори танцуват екзотично на гробовете на починалия.

 

Викингско погребение

History Vikings Funeral

Погребенията на викингите в миналото са били особено брутално събитие, според писанията на Ахмад ибн Фадлан, арабски изследовател от 10-ти век, който прекарва известно време в наблюдение на начина на живот на викингите от Волга.Бяха подготвени дрехи и една от робините на вожда доброволно се включи Присъединете се към него в отвъдния живот След това момичето ще прави секс с всеки мъж във викингското селище, преди да бъде удушено и намушкано до смърт от матриарха на селото, след което е поставено до своя вожд на борда на дървен кораб, който след това е запален.

 

"Фамадихана" - Мадагаскар

famadihana merupaka ritual menari bersama mayat

Мадагаскарският народ изпълнява ритуал, наречен “фамадихана”, при който на всеки седем години телата на техните починали се ексхумират от наследствените крипти. Известен също като „обръщане на костите“, ритуалът показва, че починалият е отново увит в нови дрехи, последвани от оживено тържество, включващо музика и огромен празник, по време на който живите танцуват с мъртвите си предци, предават семейни новини на починалия и искат тяхната благословия; след това телата се погребват отново. Между живите и мъртви, фамадихана се основава на вярването, че починалите не се присъединяват към задгробния живот, докато телата им не се разложат напълно и междувременно могат да комуникират с живите.